Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie povoluje blokádu, vyhladovění v Jemenu však stále hrozí milionům obyvatel

Násilí v Jemenu
Násilí v Jemenu
Foto: Reprofoto Reuters

Aden - Arabská koalice pod velením Saúdské Arábie otevřela jeden pozemní přechod v Jemenu. Uvolnila tak blokádu, kterou zavedla na začátku týdne. OSN požadovala otevření tras, aby mohly pokračovat humanitární operace v zemi, kterou od roku 2014 sužuje občanská válka.

Blokáda se týkala všech pozemních vstupů, letišť i přístavů. Saúdská Arábie ji vyhlásila, aby zabránila jemenským šíitským povstalcům v dalším vyzbrojování. V sobotu vypálili na letiště u Rijádu raketu a Saúdská Arábie byla nucena aktivovat svou protivzdušnou obranu.

„Saúdskoarabská koalice za poslední tři dny neumožnila Lékařům bez hranic létat z Džibutska do Saná nebo Adenu, a to přes opakované žádosti o povolení našich letů. Přístup humanitárních pracovníků a zásob do Jemenu je přitom životně důležitý pro obyvatele, kteří už 2,5 roku přežívají uprostřed konfliktu,” uvedl Justin Armstrong, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu. Tiskovou zprávu s jeho vyjádřením mají EuroZprávy.cz k dispozici.

„Širší dopad této blokády na muže, ženy a děti v Jemenu je už teď naprosto evidentní a ohrožuje statisíce životů. Ceny pohonných hmot ve městech stouply raketovou rychlostí, zásoby nafty a zemního plynu na vaření se ztenčily, dodávky základních léků uvázly na hranicích. Už tak zdevastovaná jemenská ekonomika se bude dále zhoršovat. Pro Jemence bude čím dál složitější uspokojit základní potřeby. Proto je zde humanitární pomoc tak důležitá,” podotkl Justin Armstrong.

Podle dnešních zpráv je od čtvrtka otevřen pozemní přechod spojující Saúdskou Arábii s východojemenským územím, které ovládá jemenská vláda. Do Jemenu se přes něj teď dostává zboží a potraviny. Jihojemenský přístav Aden, který je rovněž pod kontrolou vlády, je otevřen od středy.

Ze zhruba 27 milionů obyvatel Jemenu teď kolem sedmi milionů z nich hrozí vyhladovění. Dětský fond OSN (UNICEF) dnes zopakoval, že zásoby pohonných hmot v Jemenu vystačí do konce listopadu, vakcíny dojdou při zastavení dodávek do měsíce. Podle UNICEF je 400.000 dětí ohroženo smrtí z podvýživy.

Lékaři bez hranic pracují v Jemenu ve 13 nemocnicích a zdravotnických zařízeních a poskytují podporu více než 18 nemocnicím a zdravotnickým centrům v 11 jemenských provinciích (Taíz, Aden, Al-Dhale, Saada, Amran, Hadždža, Ibb, Saná, Hodaida, Abyan, a Lahij). S téměř 1 600 zaměstnanci (včetně 82 mezinárodních spolupracovníků) a finanční podporou pro více než 1 100 zaměstnanců ministerstva zdravotnictví se z hlediska personálu mise v Jemenu řadí k největším projektům Lékařů bez hranic.

 

Témata:  Jemen Saúdská Arábie humanitární pomoc

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy