Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikán řeší jadernou hrozbu. Chce světový dialog

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Ve Vatikánu se sešla desítka nositelů Nobelovy ceny, zástupci OSN a NATO. Na počátku dvoudenní konference papežský stát vyzval světové vůdce, aby se tváří v tvář nebezpečí plynoucímu z jaderných zbraní zřekli jednostranných kroků a usilovali o dialog.

"Jakákoli reakce na nebezpečí jaderných zbraní by měla být kolektivní, učiněná po vzájemné dohodě a na základě vzájemné důvěry," uvedl nejvyšší diplomat Vatikánu kardinál Pietro Parolin. "Tuto důvěru lze vybudovat jen dialogem, který je zaměřený na společné dobro a nikoli na ochranu zastřených a individuálních zájmů," dodal.

Parolin ve svém proslovu přímo nezmínil žádný stát, papež František ale v uplynulých měsících s ohledem na rostoucím napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy opakovaně varoval před následky jaderného konfliktu.

"Mimochodem, když jsme plánovali tuto konferenci, nevěděli jsme, že prezident Trump bude na Dálném východě. Je to jen šťastná náhoda," uvedl jeden z organizátorů akce, kardinál Peter Turkson. "Zřejmě to má co do činění s boží prozřetelností," dodal.

Témata:  Vatikán jaderné zbraně Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy