Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UNESCO má novou šéfku, francouzská exministryně přebírá instituce v nepříliš klidné době

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Bývalá francouzská ministryně kultury Audrey Azoulayová (45) byla oficiálně potvrzena jako nová generální ředitelka UNESCO. Ve středu vystřídá Bulharku Irinu Bokovovou, která organizaci vedla od roku 2009.

Generální konference UNESCO dnes potvrdila Azoulayové její říjnové zvolení výkonnou radou organizace. Zvedlo pro ni ruku 131 delegátů. Proti jich bylo jen 19. Azoulayová potřebovala alespoň 76 hlasů.

Francouzka přebírá řízení v době, která je pro UNESCO velmi neklidná: v říjnu USA a Izrael oznámily, že ke konci příštího roku z organizace vystoupí. Práci UNESCO již léta komplikuje politický střet kvůli konfliktu na Blízkém východě.

Azoulayová po svém zvolení 13. října zdůraznila, že "první věc, o kterou bude usilovat, bude obnovit důvěryhodnost" organizace a důvěru členských států.

Témata:  UNESCO Francie památky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy