Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Transpacifické partnerství bude pokračovat, dohoda 11 zemí má novou zkratku

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Danang (Vietnam) - Ministři obchodu 11 zemí z oblasti Asie a Pacifiku nakonec dosáhli dohody o pokračování Transpacifického partnerství (TPP), má novou zkratku CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership).

Ministři jedenáctky se sešli na okraj summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který se koná ve vietnamském přístavu Danang. V prohlášení vydaném v dnešních časných ranních hodinách sdělili, že bylo dosaženo shody na "stěžejních prvcích" smlouvy. Podle agentury Reuters vejde smlouva v platnost, až ji ratifikuje šest z 11 členů.

Japonský ministr hospodářství Tošimicu Motegi uvedl, že z původního dokumentu bylo vypuštěno 20 sporných klauzulí, aby bylo možné dosáhnout kompromisu. Plán měl být původně schválen již v pátek, mezi účastnickými zeměmi ale panovaly blíže neupřesněné rozpory.

Smlouva o vzájemném volném obchodu byla ohrožena poté, co se z ní letos stáhly Spojené státy. Příkaz o odstoupení USA podepsal v lednu americký prezident Donald Trump. Smlouvu uzavřela předchozí americká administrativa prezidenta Baracka Obamy, ale Kongres USA ji neratifikoval.

Trump v pátek na summitu řekl, že mnohostranné dohody "svazují jeho zemi ruce" a nutí ji "vzdát se své suverenity". Americký prezident prohlásil, že preferuje bilaterální dohody, které jsou založené na vzájemném respektu a znamenají zisk pro obě strany.

Témata:  Japonsko Vietnam Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy