reklama

Oba státníci se zúčastnili summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) a původně se uvažovalo, že se na jeho okraji sejdou k bilaterální schůzce. Trump řekl, že s Putinem krátce hovořil dvakrát nebo třikrát a že se prokázalo, že k sobě chovají vřelé sympatie.

Zlepšení vztahů obou zemí podle něj brání vyšetřování, které se vede v USA kvůli údajnému ovlivňování amerických prezidentských voleb ze strany Ruska. Putina se to podle Trumpa osobně dotýká a při setkání obvinění o vměšování Ruska do voleb odmítl.

Oba prezidenti schválili prohlášení k Sýrii. Shodli se v něm na tom, že Rusku i USA jde v Sýrii předně o porážku Islámského státu a že obě země budou respektovat nezávislost Sýrie a její jednotu. Trump k tomu prohlásil, že tato dohoda "zachrání ohromný počet lidských životů".

Na závěr summitu se pochvalně zmínil také o čínském prezidentovi Si Ťin-pchingiovi. Je to prý dobrý člověk, jemuž jde o dobrou věc. Měl by ale prý využít svého vliv na Severní Koreu. Čína podle něj pomáhá držet KLDR na uzdě a rovněž vliv Ruska má velký dopad.

Trump se vyjádřil i k případu kandidáta na uvolněné senátní křeslo republikána Roye Mooorea. Řekl, že prokáže-li se pravdivost obvinění o zneužití 14letí dívky, pak by měl odstoupit.