Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezvízový styk s Tureckem zásadně ohrozí Evropu. Čeho se máme bát?

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Brusel - Evropě bude hrozit více teroristických útoků, pokud zavede bezvízový styk s Tureckem. Podle britského listu The Telegraph to vyplývá z nové zprávy Evropské komise. Zpráva přichází den poté, co bývalý šéf britské tajné služby přirovnal evropský plán na zrušení vízové povinnosti pro Turky ke skladování benzinu vedle požářiště.

řeznové bombové útoky v Bruselu si vyžádaly 32 obětí. Loňské listopadové atentáty v Paříži vzaly život 130 lidem. Odborníci na bezpečnost bijí znovu na poplach. Krvavé teroristické útoky budou podle nich přibývat a bezpečnostní riziko si podle zprávy Evropské komise může Evropa sama zvýšit zavedením bezvízového styku s Tureckem.

Evropské politiky i bezpečnostní experty děsí to, že by si teroristé mohli jednoduše pořídit turecký pas a bez problému se pak dostat dál do Evropy. Například strůjce pařížských útoků Abdelhamid Abaoud se měl před smrtí údajně pochlubit, že se do Evropy na falešný pas dostalo 90 džihádistů.

Turecko, které má 75 milionů obyvatel, požaduje zrušení vízové povinnosti výměnou za pomoc v řešení uprchlické krize. Evropští politici se k zavedení bezvízového režimu s Tureckem staví vesměs opatrně a Ankaře dávají řadu podmínek jednou z nich je zavedení antikorupčních zákonů. Pokud to, a řadu dalších podmínek, Ankara splní, mohli by Turci získat tříměsíční povolení ke vstupu do Evropské unie už od konce června.

Témata:  EU Turecko terorismus

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy