Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asijské země podlézají Trumpovi. Nejrafinovaněji na to šla Čína

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Peking/Soul - První polovina asijské cesty amerického prezidenta Donalda Trumpa se jeví jako demonstrace umění lichotky. Světoví státníci se ucházejí o přízeň muže, jenž byl do jihokorejského Národního shromáždění uveden jako "vůdce světa".

"Jsou si vědomi (hostitelé), že na tohoto prezidenta lichocení obzvlášť platí," uvádí Lindsey Fordová z expertní skupiny washingtonské neziskové organizace Asia Society. Dodala, že zejména Číňané snahami potěšit prezidentovo ego "rozhodně šetřit nebudou".

Japonský premiér Šinzó Abe se jen překonával, aby mohl s Trumpem navázat vřelé přátelství. Pozval amerického prezidenta na partii golfu na nejlepší hřiště, kde se k nim přidal národní šampion a chuť domova: k obědu se servíroval hamburger plněný americkým hovězím. Abe Trumpovi také daroval kšiltovku s podpisy obou státníků a nápisem "Donald a Šinzo. Učiňme naše spojenectví ještě skvělejší", který odkazoval na heslo Trumpovy kampaně.

V jihokorejském prezidentském Modrém domě figurovali u přivítání vojáci v barevných uniformách a houf dětí, jež státníka při příjezdu vítaly s jekotem jako by to byl asijský Justin Bieber.

"Mám za to, že první rok ve funkci vám ještě neuběhl," řekl Trumpovi jihokorejský prezident Mun Če-in. "Ale v tom, abyste učinil Amerikou opět skvělou, jak jste slíbil během své kampaně, jste notně pokročil".

Následoval banket s příchutí přemrštěné svatby, jemuž dominovalo logo "Půjdeme cestou společnou" a koláž fotografií nejšťastnějších momentů, jež spolu Trump a Mun zažili. Vůbec nevadilo, že se setkali pouze třikrát a většina fotografií zachycovala ty samé momenty, jen z různých úhlů.

Pompéznost c Číně propukla ihned po příletu a velkolepost oslav překonávala i čínské standardy. Hlavy států zde na letišti obvykle přivítají při skromné recepci. Ale v případě Trumpa tomu tak nebylo. Prezidenta a první dámu uvítali čínští a američtí hodnostáři, vojáci vypínali hruď a kapela hrála vojenskou hudbu. Desítky dětí poskakovaly a skandovaly: "Vítejte, vítejte."

Zlatý hřeb ovšem nastal ve čtvrtek: při uvítacím ceremoniálu ve Velkém sálu lidu, kde se konají sjezdy Komunistické strany Číny, čestná stráž čítala několik stovek. Přivítání Trumpa zcela uzemnilo.

"Vojenská přehlídka dnes ráno byla úžasná. A celý svět se díval," komentoval událost americký prezident. Prý mu posléze volali z celého světa. "Nic krásnějšího si nejde představit," dodal.

"Číňané přišli na to, jak se dostat Trumpovi na kobylku: musí se mu lichotit," komentoval asijské turné Mike Chinoy, odborník na východní Asii. "A ohromit cizí diplomaty Čína vskutku umí," dodal.

Témata:  Donald Trump Čína Japonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy