Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko požaduje válečné reparace od Německa. Jde o naši čest, prohlásil Kaczyński

Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Foto: pis.org.pl

Krakov - Šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dnes prohlásil, že požadovat reparace po Německu za jeho počínání v Polsku za 2. světové války je pro Varšavu věcí cti. Polský prezident Andrzej Duda tento týden prohlásil, že otázka německých reparací za válečné škody "nebyla formálně uzavřena".

V září právničtí experti polského parlamentu konstatovali, že Varšava má právo válečné reparace po Německu vyžadovat, ačkoli polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski naznačil, že vznesení takového požadavku bezprostředně nehrozí.

"Francouzi dostali zaplaceno, Židé dostali zaplaceno, mnohé další národy dostaly zaplaceno za ztráty, které utrpěly za 2. světové války. Poláci nic nedostali," postěžoval si dnes Kaczyński.

"Nejde jenom o hmotné prostředky. Jde o naše postavení, naši čest... A toto není divadlo. To je náš požadavek, naprosto vážný požadavek," dodal Kaczyński, který celou debatu o reparacích zahájil koncem července.

Duda nedávno argumentoval, že italský soud před časem rozhodl, že německá vláda má odškodnit rodiny 128 obětí masakru, spáchaného nacisty v listopadu 1943 v obci Roccaraso.

Z německé strany zní argumenty, že Polsko se nároků na reparace a odškodnění v minulosti opakovaně zřeklo: nejprve v roce 1953, pak v roce 1970 při uzavření smlouvy o německém uznání polské západní hranice na Odře a Nise, jakož i při potvrzení polské hranice při sjednocování Německa na přelomu let 1989 a 1990 a nakonec v roce 2004, kdy Sejm, dolní komora polského parlamentu, odpověděl na požadavky vysídlených Němců.

Polský parlament ale tvrdí, že prohlášení polské vlády z roku 1953 o zřeknutí se reparací bylo v rozporu s ústavou a bylo učiněno pouze na nátlak SSSR.

Témata:  Polsko Jaroslaw Kaczyński Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy