Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nechce dusit Rusko, nepřímo podpořil zrušení sankcí

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Hanoj - Americký prezident Donald Trump dnes prohlásil, že pevnější vztahy Spojených států s Ruskem by prospěly celému světu, a nepřímo podpořil zrušení sankcí vůči Moskvě. Šéf Bílého domu se také nabídl, že může působit jako zprostředkovatel v územním konfliktu týkajícím se Jihočínského moře.

Jak uvedla agentura AP, americký prezident poukazuje na to, že potřeba spolupracovat s Ruskem na řešení problémů v Sýrii, Severní Koreji a na Ukrajině.

"Na Rusko byly uvaleny velmi přísné sankce, ale teď je čas začít zacelovat rány světa, který je otřesený a zničený," řekl Trump. Vyjádřil také přesvědčení, že "mít Rusko jako přítele, a ne s ním pořád bojovat, by bylo přínosné".

Trump chce řešit Jihočínské moře

Spojené státy do sporů asijských zemí o Jihočínské moře doposud nevstupovaly, opakovaně ale prosazují zachování svobody plavby a přeletů v oblasti. Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

"Pokud bych mohl sloužit jako prostředník, dejte mi vědět... Jsem velmi dobrý zprostředkovatel," prohlásil Trump na schůzce s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem v Hanoji.

Trump také dnes zopakoval, že Severní Korea "představuje nadále problém". Řekl, že doufá, že při snaze přimět KLDR vzdát se jaderného a raketového zbrojního programu pomůže Čína a Rusko. Peking je nejbližším diplomatickým spojencem Pchjongjangu a jeho největším obchodním partnerem. "Chceme pokrok, ne provokace, chceme stabilitu, ne chaos," zdůraznil americký prezident.

Témata:  Donald Trump protiruské sankce Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy