Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok Íránu? Explodoval ropovod mezi Saúdskou Arábií a Bahrajnem

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdskoarabské ministerstvo energetiky nařídilo zpřísnit bezpečnostní opatření kolem ropných provozů. Reagovalo tak na sobotní požár ropovodu, kterým proudí ropa ze Saúdské Arábie do Bahrajnu. Obě země událost považují za sabotáž, v níž má prsty Írán. Ten to ale odmítl.

Bahrajnský ministr zahraničí Chálid bin Ahmad Chalífa na twitteru napsal, že šlo o pokus vyhodit do vzduchu ropovod mezi Saúdskou Arábií a Bahrajnem a že jde o "nebezpečné stupňování napětí ze strany Íránu, jehož cílem je terorizovat občany a poškodit světový obchod s ropou".

Mluvčí íránského ministerstva zahraniční Bahrám Ghasemí v prohlášení sdělil, že "jediné, co bahrajnské úřady umí udělat po jakémkoli incidentu, je obvinit Írán". Bahrajn by si podle něj měl uvědomit, "že doba dětinského obviňování skončila".

Saúdská Arábie ale sdílí názor Bahrajnu a její ministerstvo energetiky označilo požár v Bahrajnu za "zbabělý útok". Ropná společnost Saudi Aramco sdělila, že nezaznamenala velké škody. Oblast, kde hořelo, byla evakuována a uzavřena stejně jako ventily, přes něž proudila ropa do poškozeného místa. Saúdská Arábie akci považuje za sabotáž a teroristický čin, jehož cílem je destabilizovat oblast a ohrozit bezpečnost občanů.

Za teroristickou akci hovoří i generální tajemník Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) Abdal Latíf Zajání. Označil to za nebezpečný vývoj v kriminální činnosti teroristických organizací, jež podporuje Írán.

Bahrajn, jehož obyvatelstvo tvoří hlavně šíité, ale jehož vládu mají v rukou sunnité, viní Írán opakovaně z příprav násilností, s nimiž se malý stát oblasti Perského zálivu potýká od roku 2011. Podle tamních úřadů bylo odhaleno několik teroristických buněk, jejichž členové prošli výcvikem v Íránu a dostali za úkol provádět sabotáže.

Témata:  Saúdská Arábie Bahrajn Írán

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy