Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfové diplomacií zemí EU schválili zbrojní embargo vůči Venezuele

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Ministři zahraničí zemí EU dnes schválili zbrojní embargo vůči Venezuele. Také potvrdili právní základ pro budoucí možné zmrazení majetku a zákaz cest konkrétních osob či venezuelských firem.

Evropští poslanci vyzvali už v polovině září členské země EU, aby zvážily sankce vůči představitelům venezuelského režimu.

Opatření budou moci být pružně využita vůči těm, kteří nerespektují demokratické principy, právní stát a porušují lidská práva, upozornila dnes EU.

Zmírněna naopak budou moci být v závislosti na vývoji v zemi, především v situaci začátku "věrohodných a smysluplných rozhovorů", respektu k demokratickým institucím, přijetí volebního kalendáře a osvobození všech politických vězňů.

Pod zbrojní embargo spadá i veškerý materiál, který by mohl být využit k represím vůči venezuelské opozici.

Témata:  EU Venezuela zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.