Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krátké schůzky ve Vietnamu stačily. Putin s Trumpem už další jednání neplánují

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Prezidenti Ruska a USA se v uplynulém týdnu na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu několikrát krátce setkali, žádné bilaterální jednání se ale neuskutečnilo. A podle dnešního výjádření Kremlu se v dohledné době žádné neplánuje.

"V Danangu se uskutečnila řada kontaktů, o žádných dalších jsem zatím neslyšel," řekl kremelský poradce Jurij Ušakov s odkazem na krátká setkání ve vietnamském Danangu, kde se summit konal. Novináři dlouho spekulovali, zda se Donald Trump s Vladimirem Putinem na okraj summitu APEC sejdou.

Putin po skončení summitu řekl, že bilaterální schůzka s Trumpem se nekonala kvůli nabitému programu na obou stranách a také kvůli protokolárním překážkám, jež se prezidentským týmům nepodařilo vyřešit.

V rámci krátkých setkání pak svého amerického kolegu ujišťoval, že Moskva do loňských prezidentských voleb v USA nijak nezasahovala.

Trump následně prohlásil, že Putinovi věří, za což čelil kritice, neboť to média i politici považovali za vyjádření nedůvěry americkým tajným službám, které vliv Ruska na volby v USA prověřují. Trump proto v neděli svůj postoj změnil a uvedl, že americkým tajným službám důvěřuje.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy