Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barma se polepšuje? Vyměnila generála zodpovědného za tažení proti Rohingům

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Neipyijto - Barma vyměnila generála odpovědného za operace v Arakanském státě. Armáda neposkytla žádné vysvětlení, proč byl Maun Maun Sou stažen. Na jeho místo byl v pátek jmenován brigádní generál Sou Tin Nain. Kvůli tažení vládního vojska uteklo z oblasti od konce srpna přes 600.000 muslimských Rohingů.

"Nevím, z jakého důvodu byl odvolán," řekl agentuře Reuters generálmajor Ei Lwin. "Nebyl přesunut na jinou pozici, ale byl zařazen do rezervy," upřesnil.

Poslední tažení barmské armády proti této muslimské menšině bylo zahájeno poté, co rohingští povstalci 25. srpna zaútočili na několik policejních a vojenských stanovišť v Arakanském státě.

OSN označila exodus statisíců Rohingů za nejrychlejší uprchlickou krizi současnosti. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn operace vlády považuje za "učebnicový příklad etnické čistky". Barma obvinění odmítá.

Muslimští Rohingové čelí v buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminaci. Barmské úřady je považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně. Příslušníkům menšiny proto barmské úřady odmítají udělit občanství a omezují jejich svobody.

Témata:  Barma uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy