Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přistěhovalci posílají z EU do rodných zemí miliardy eur

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Lucemburk - Přistěhovalci posílají ze zemí Evropské unie a v jejím rámci do vlasti každoročně desítky miliard eur. Uvádí to německá agentura DPA s odkazem na evropský statistický úřad Eurostat.

Nejvíce, celých 9,4 miliardy eur (240,3 miliardy eur) loni odteklo z Francie. Naopak Polsko a Portugalsko byly každé příjemci 2,8 miliardy eur.

Z EU mimo unii loni odešlo celkem 30,3 miliardy eur prostřednictvím takzvaných osobních převodů. Bylo to o jednu miliardu méně než v roce 2015, kdy se ale tato částka vyšplhala výrazně nahoru, připomněla agentura DPA.

Do unie sice také bylo 9,9 miliardy eur poukázáno, ale o 20,4 miliardy unie přišla. V rámci bloku došlo k přelivu 14,2 miliardy eur.

Nepříznivé saldo má Německo, proti 4,2 miliardám eur, které odešly do zahraničí, stojí jen čtyři miliony eur, jež byly do země poukázány. Více než polovina peněz ze země odešla mimo země EU.

O největší částku přišla kromě Francie také Británie (4,6 miliardy eur). Dalšími čistými příjemci v rámci EU byly Rumunsko (2,2 miliardy eur) a Bulharsko (860 milionů eur).

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy