Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzdušný incident: Americký letoun ohrožen čínskými letadly

Tornado
Tornado
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - V úterý došlo nad Jihočínským mořem k incidentu, při němž dva stroje čínského letectva provedly nebezpečný manévr v blízkosti amerického vojenského letadla.

Americký výzvědný letoun prováděl v mezinárodním vzdušném prostoru "obvyklou" kontrolu námořní oblasti, uvedl Pentagon. Ministerstvo obrany prý konflikt řeší přes vojenské a diplomatické kanály.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že čínský letoun se držel v bezpečné vzdálenosti od amerického letadla, které letělo v blízkosti čínského ostrova Chaj-nan.

Peking v souvislosti s incidentem vyzval Spojené státy, aby ukončily průzkumné aktivity, které ohrožují bezpečnost Číny.

Washington obviňuje Čínu z militarizace pobřežních moří. Peking naopak kritizuje Pentagon, že zvýšil přítomnost svých vzdušných síl v oblasti.

Témata:  U.S. AIR FORCE Čínská lidová osvobozenecká armáda Pentagon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy