Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdská vláda bude respektovat zákaz odtržení autonomie od Iráku

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl - Vláda iráckého Kurdistánu bude respektovat verdikt bagdádského nejvyšší soudu, který zakázal odtržení kurdské autonomie od zbytku země.

"Domníváme se, že toto rozhodnutí musí položit základy pro národní dialog mezi Irbílem a Bagdádem, jehož cílem bude vyřešit veškeré neshody," uvedla v prohlášení Kurdistánská regionální vláda (KRG).

Soudní výnos z 6. listopadu souvisí se zářijovým referendem, v němž se Kurdové vyslovili pro nezávislost. Bagdád už tehdy referendum označil na neústavní. Vyvolalo to krizi, k jejímuž řešení Bagdád povolal i armádu.

Referendum Kurdům nakonec přineslo ztrátu území, jež pešmergové (kurdské síly) dobyli v boji s radikály z Islámského státu mimo kurdské autonomní provincie, a to včetně ropné provincie Kirkúku. Znamená to pro ně ztrátu ropných polí, snížení příjmů z ropy a také oslabení jejich vládních institucí i kontroly nad hranicí. Na druhé straně irácká vláda oznámila, že začne platit žold pešmergům i mzdy zaměstnancům kurdské správy.

Témata:  Kurdové Irák

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy