Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australané v referendu odsouhlasili manželství homosexuálů

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Australané se v referendu vyslovili pro manželství homosexuálů. Vláda se bude snažit prosadit příslušný zákon v parlamentu ještě letos. Na mohutnou oslavu v Sydney přišel i šéf společnosti Qantas Alan Joyce, který se ke své homosexuální orientaci otevřeně hlásí.

Joyce řekl, že je to úžasný výsledek, a vyzval premiéra, aby rychle prosazoval zákon. Olympionik Ian Thorpe, který se ke své orientaci přihlásil před třemi lety, byl v Sydney rovněž a novinářům přiznal, že měl strach, jak hlasování dopadne. "Ten výsledek je velmi důležitý pro mnoho lidí v této zemi. Znamená to, že city, které chováte k nějaké osobě, jsou rovnocenné, ať je to kdokoli," prohlásil.

Podle australského statistického úřadu zvítězili příznivci homosexuálních sňatků ve všech státech a teritoriích rozlehlé Austrálie. Deník Australian Herald napsal, že v případě schválení patřičného zákona se Austrálie stane 26. zemí, která zlegalizuje sňatky osob stejného pohlaví.

"(Australané) hlasovali pro férovost, pro závazek, pro lásku. A nyní je na nás, zákonodárcích, abychom se s tím vypořádali v parlamentu. Australané nás pověřili a tu práci je třeba udělat letos, před Vánocemi. K tomu se musíme zavázat," řekl premiér Malcolm Turnbull po vyhlášení výsledků.

Senátor z jeho Liberální strany Austrálie Dean Smith už předložil návrh zákona na legalizaci homosexuálních sňatků. Očekává se, že konzervativní poslanci se budou snažit do textu prosadit aspoň nějaká omezení, například umožnit soukromým sňatkovým agenturám odmítnout homosexuální páry. S tím souhlasí také komunita muslimů a konzervativních křesťanů.

Témata:  Austrálie homosexuálové referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.