reklama

Rajoy vyhlásil rozpuštění katalánského parlamentu, odvolání tamní vlády a vypsání předčasných regionálních voleb 28. října poté, co k tomu dostal souhlas horní komory španělského parlamentu. Učinil tak na základě ústavního článku 155 poté, co katalánský parlament schválil rezoluci o nezávislosti Katalánska. Článek 155 umožňuje omezení autonomie v případě, že je porušována ústava.

Katalánští právníci ze sdružení Collectiu Praga a z asociace Drets (Práva) a několik katalánských poslanců tvrdí, že rozpuštění regionálního parlamentu této autonomní oblasti Madridem odporuje ústavě a porušuje základní práva.

Ve stížnosti si přes tři desítky odvolaných katalánských poslanců také stěžují, že byl porušen i článek 23.2. španělské ústavy, podle něhož mají poslanci právo na nerušený výkon veřejné funkce.

Sdružení Collectiu Praga si svůj název zvolilo podle českého města Praha. V ustanovující deklaraci to vysvětluje mimo jiné tím, že Praha je hlavním městem České republiky, která vznikla mírovým a dohodnutým rozdělením Československa.