Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američan se domníval, že dokáže vyřešit krizi v KLDR. Radši ho deportují

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea hodlá deportovat amerického občana (59) zadrženého při pokusu přejít hranici do Severní Koreje. Muž z Louisiany byl zatčen jižně od demilitarizovaného pásma a vyšetřovatelům řekl, že chtěl přispět k vyřešení napětí na Korejském poloostrově.

Jeden z policejních představitelů řekl, že deportace cizinců je namístě v případě, že je v sázce bezpečnost země.

Američan byl zadržen v pondělí a u sebe neměl žádné mimořádné vybavení až na náhradní spodní prádlo. Vojáci u něj nenašli nic, čím by mohl překonat oplocení, jímž je demilitarizovaná zóna chráněna.

Případy, kdy se občané do KLDR vydají z jihu, jsou vzácné. V roce 2014 jihokorejští vojáci zadrželi amerického občana, který chtěl do KLDR přeplavat přes řeku. Média ho tehdy popsala jako devětadvacetiletého muže z Texasu, který se chtěl sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

V pondělí se přes demilitarizované pásmo dostal opačným směrem do Jižní Koreje severokorejský voják. Jeho kolegové na něj ale vypálili 40 střel a nejméně pět ho zasáhlo. Muž se dnes podrobil už druhé operaci a lékaři oznámili, že ho bude třeba zřejmě operovat znovu. Na dotaz, zda muž přežije, lékař řekl, že na to bude možné odpovědět tak za deset dní.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy