reklama

Delegaci vede první místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Na programu mají i pietní akt v bazilice svatého Petra, kde položí květiny na hrob kardinála Josefa Berana a k soše svaté Anežky České.

Cesta byla uspořádána ke státnímu svátku 17. listopadu. Politiky, mezi nimiž byl i primátor Olomouce Antonín Staněk či náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja, doprovázel stočlenný sbor studentů z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži a cimbálová kapela ze Stojanova gymnázia z Velehradu.

"První, co (papež František) řekl, když mu představili naši delegaci, bylo, že Praha je nejkrásnější město Evropy," popsal setkání s papežem pražský radní Jan Wolf. Papež, který je původem z Argentiny, podle Wolfa také řekl, že v Praze nikdy nebyl a že by se do tohoto města chtěl jednou podívat.

Delegace z pražského magistrátu pozvala osmdesátiletého papeže do Prahy a při osobním setkání mu předala fotografii metropole. Oficiální pozvánka je součástí církevní žádosti o pořádání setkání mládeže. Akce se koná každé tři roky a tradičně se jí účastní také papež. Poslední dny mládeže, které trvají týden, se uskutečnily loni v červenci v Polsku a závěrečného setkání se zúčastnilo na 2,5 milionu lidí, včetně asi 6000 Čechů.