Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na západě USA přibývá nelegálních táborů bezdomovců. Lidé pracují, přesto si nemohou dovolit bydlení

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Los Angeles - Na západním pobřeží Spojených států je chudoba stále patrnější, a to navzdory ekonomickému růstu. Ve státech Kalifornie, Oregon a Washington je nyní 168.000 bezdomovců. To je o více než 19.000 lidí bez střechy nad hlavou víc, než kolik oficiální údaje zaznamenaly před dvěma lety.

O 18 procent - na 108.000 - během stejného období stoupl počet lidí, kteří přespávají na zastávkách, v opuštěných budovách nebo ve vozidlech. Hlavním viníkem jsou stoupající nájmy. Byt s jednou ložnicí v oblasti Sanfranciského zálivu je podstatně dražší než srovnatelně velký byt v metropolitní části New Yorku a byty v San Francisku stojí víc než ty na Manhattanu.

Řešením by se mohly stát takzvané maličké domy, které na minimálním prostoru nabízejí všechno co člověk bez domova potřebuje - teplo a bezpečí. V drahých velkých městech by mohly být dostupným řešením pro ty, kdo se chtějí znovu odrazit ode dna. Ovšem toto zdánlivě schůdné řešení naráží na zeď netolerance a nesouhlasu, jakmile se developeři pokusí tyto mini-domečky postavit v blízkosti kterékoli běžné čtvrti.

Od roku 2015 nejméně deset měst a městských oblastí ve zmíněných třech státech - a také na Honolulu - vyhlásily stav nouze kvůli rostoucímu počtu bezdomovců. Stav nouze je přitom obvykle vyhrazený pro přírodní katastrofy.

"Většina lidí, co znám, nejsou bezdomovci proto, že by byli závislí," říká 54letá Tammy Stephenová, které žije v bezdomoveckém táboře v Seattlu. "Většina je bez domova, protože si nemohou dovolit místo k životu."

Jeden z nelegálních táborů bezdomovců byl ještě tento týden v koutě parku Ravenna uprostřed nóbl čtvrti v Seattlu, kde se domy prodávají za téměř milion dolarů (asi 21,5 milionu korun).

Podobných táborů je ale jen v Seattlu na 400; vyrostly v parcích, pod mosty, pod nadjezdy křižovatek i kolem rušných chodníků. A Seattle není výjimkou v této bezprecedentní bezdomovecké krizi, jejíž oběti paradoxně neudržely krok s ekonomickým rozmachem. Ten s sebou přinesl stoupající ceny nájmů a nemovitostí i mizivý až nulový počet volných pracovních míst.

"Máme tu tisíce bezdomovců, kteří pracují, a přesto si nemohou dovolit bydlení," řekl městský radní Seattlu Mike O'Brien. "Tihle lidé momentálně nemají kam jít. Kdykoli otevřeme nové místo, zaplní se." K propadu do bezdomovectví přitom stačí velmi málo - delší nemoc, ztracené pracovní místo, zlomená ruka či noha, rodinná krize.

V San Diegu začali omývat chodníky bělidlem, aby zastavili smrtící epidemii žloutenky typu A, jež už se rozšířila i do dalších měst a Kalifornie kvůli ní minulý měsíc vyhlásila stav nouze. V Anaheimu, kde stojí Disneyland, spí 400 lidí podél cyklostezky ve stínu místního baseballového stadiónu. V Portlandu zapalovali organizátoři pouličního festivalu jídla vonné tyčinky, aby přebili pach moči na parkovišti, kde si prodejci rozložili své stánky.

Témata:  bezdomovci USA chudoba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy