reklama

Zemětřesení, které mělo podle aktualizovaných údajů sílu 5,4 stupně, zasáhlo jih země; ohnisko bylo poblíž přístavu Pchohang. Poté byly registrovány desítky následných otřesů. Podle BBC se jednalo o druhé nejsilnější zemětřesení, které bylo v zemi zaznamenáno.

Kvůli otřesům byly odloženy přijímací zkoušky na vysoké školy. Mnohahodinovým zkouškám z matematiky, vědních oborů a jazyků se každoročně přizpůsobuje chod celé společnosti. Během půlhodiny, kterou trvá poslechová část testů, bývají v zemi zakázány přelety letadel i používání automobilových klaksonů, aby studenti nebyli rušeni. Státní zaměstnanci mívají kvůli zkouškám posunutou pracovní dobu, aby se netvořily dopravní zácpy, v nichž by mohli studenti uváznout.

Testy byly odloženy poprvé v historii. "Je to děsivá představa, že musím v tomhle pokračovat další týden," řekla agentuře Reuters dvacetiletá Čo Hjon-i. "Mám pocit, jako bych už sahala po klice u východu z pekla a teď se vrátila zase na začátek. Kdo tu zkoušku neskládal, nikdy nepochopí," prohlásila další studentka I Jon-mi.

Vzhledem k tomu, že jediná chybná odpověď na zhruba 200 otázek může studentovi znemožnit dostat se na vysněnou prestižní školu, je napětí před zkouškami obrovské.