Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR zaútočí na Evropu už příští rok, varuje elitní britský špion

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Pchjongjang - Režim Kim Čong-Una sice nedávno ujišťoval Evropu, že jejich rakety míří úplně jiným způsobem a kontinent je tak v bezpečí, pokud se nebude vměšovat do konfliktu KLDR a USA. Přímo tak odmítl režim tvrzení šéfa NATO Jense Stoltenberga, který varoval starý kontinent před severokorejským nebezpečím. Nyní však britský špion přišel s mrazivým varováním - útok na Evropu uskuteční Severní Korea už příští rok.

Způsobů, jak zaútočit, je přitom hodně. Ne vždy se musí jednat o jaderné nebezpečí, ale KLDR má v rukávu i další nebezpečné karty. Jednou z nich jsou i kybernetické útoky, přičemž severokorejští hackeři měli mít na svědomí již světový útok ransomwarem WannaCry.

Podle bývalé šéfa britského institutu pro komunikaci a informace, Roberta Hannigana, se Evropa velkých útoků cílených na státní zařízení, může dočkat již příští rok, nejvíc ohrožená bude Velká Británie. "WannaCry byla velmi sofistikovaná zbraň, ale relativně brzo se ji podařilo zastavit. Severokorejci se z toho poučí," varoval Hannigan na summitu o kybernetické bezpečnosti.

Hackeři podle něj příště nejenže použijí mnohem složitější virus, škála útoků však bude také nesrovnatelně větší. WannaCry se soustředilo hlavně na získání výkupné, tentokrát však o peníze ani tak nepůjde, jako spíše o roznesení chaosu. "Můžou zaútočit třeba na počítače lékařů, ukradnou jim data o pacientech a způsobit škody. Zvlášť nemocnice musí být na pozoru," tvrdí Hannigan.

Odborník však tvrdí, že Severní Korea nebude příští rok jedinou hrozbou pro Evropu. "Pozor si musíme dát hlavně na Islámský stát, jejich útoky budou zabíjet především civilisty," varuje Hannigan. Ten má pro svět však taky nepříliš pozitivní zprávu. "Můžeme se připravit, jak chceme, zvýšit bezpečnost, ale preventivně nedokážeme všem útokům zabránit," myslí si britský odborník.

Hannigan však není jediný odborník, který varuje před severokorejskou kybernetickou krizí. Čísla přitom mluví jasně - až 74 procent všech světových podniků je každoročně napadeno cílenými viry. Nebezpečí se obává třeba i výkonný prezident Microsoftu Brad Smith, který před dvěma týdny volal po vytvoření nových ženevských úmluvách o digitálním světě, aby se do budoucna zabránilo dalším kybernetickým útokům řízeným státem.

Témata:  Severní Korea EU Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy