Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupce ve FIFA: Bývalý činovník dostal od televizí obří úplatek. Soud provázely dramatické scény

Fotbal, ilustrační fotografie
Fotbal, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

New York - Televizní společnosti Grupo Televisa, Globo a Fox Sports vyplatily členovi vedení FIFA na úplatcích za prodej vysílacích práv 15 milionů dolarů (asi 326 milionů korun). Řekl to dnes u soudu v Brooklynu exšéf marketingové společnosti Torneos y Competencias Alejandro Burzaco.

Burzaco uvedl, že celou částku dostal v roce 2014 člen výkonného výboru FIFA Julio Humberto Grondona. Někdejší předseda argentinského svazu ve stejném roce zemřel.

Podle Burzaca dostali úplatky také bývalý předseda jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL a šéf paraguayského svazu Juan Ángel Napout, někdejší předseda peruánské federace Manuel Burga a bývalý šéf brazilského fotbalu José Maria Marin. Napout prý obdržel 5,7 milionu dolarů, Marin 2,7 a Burga 3,6.

Podle státních zástupců Burga během Burzacovy výpovědi svědkovi výmluvným gestem dvakrát naznačil podříznutí krku. Právní zástupci obviněného funkcionáře to však popřeli s tím, že jejich klient se pouze škrábal na krku.

Burzaco také z přijetí úplatku obvinil argentinského právníka Jorgeho Delhona a dalšího nejmenovaného muže, kterým prý v letech 2011 až 2014 ročně vyplácel každému 500 tisíc dolarů za zprostředkování marketingových a vysílacích práv. Dvaapadesátiletý advokát Delhon jen pár hodin poté spáchal podle médií sebevraždu, když v Buenos Aires skočil pod vlak.

Témata:  FIFA korupce fotbal

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy