Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a EU hrozí Kambodži kroky za rozpuštění opoziční strany

Kambodža, ilustrační foto
Kambodža, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Phnompenh/New York/Brusel - Spojené státy a Evropská unie pohrozily přijetím konkrétních kroků proti kambodžské vládě. Soud na její popud nařídil rozpuštění největší opoziční strany.

"Při nynějším vývoji nebudou volby v příštím roce legitimní, svobodné ani spravedlivé," uvedl ve svém prohlášení Bílý dům a slíbil přijetí "konkrétních kroků". Prvním z nich je ukončení podpory Kambodžské národní volební komise.

V Bruselu mluvčí EU upozornil, že volby bez opozice nemohou být legitimní, a dodal, že respekt vůči lidským právům byl podmínkou unie pro obchodování s Kambodžou v rámci schématu "všechno krom zbraní". Tento model poskytující bezcelní obchod - a obdobné podmínky nastavené Spojenými státy - pomohl Kambodži vybudovat textilní průmysl opírající se o levnou pracovní sílu. Do zemí EU a do Spojených států směřuje zhruba 60 procent kambodského exportu.

Jen několik měsíců před parlamentními volbami rozhodl kambodžský Nejvyšší soud, že Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), která je největší opoziční stranou v zemi, má být rozpuštěna. Jejím předákům chce přitom justice zabránit kandidovat ve volbách samostatně či v rámci jiné formace. V čele soudu stojí člen nynější kambodžské vládní strany.

Režim premiéra Hun Sena, který je u moci už 32 let, se takto chce zbavit nebezpečné konkurence. Kabinet dlouhodobě obviňoval Kambodžskou národní stranu záchrany, že usiluje o jeho svržení, a obrátil se na soud s žádostí o její rozpuštění. Vůdce kambodžské opozice a šéf CNRP Kem Sokha byl již v září obviněn z velezrady a více než polovina členů jeho strany kvůli obavám ze zatčení uprchla ze země.

Témata:  Kambodža USA EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy