Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Chile budou volby, kdo je favoritem?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Santiago de Chile - Favoritem nedělních prezidentských voleb v Chile je podle průzkumů bývalý prezident Sebastián Piňera. Zatím vše nasvědčuje tomu, že v nedělním kole vyhraje.

Do čela této jihoamerické země by se tak tento podnikatel vrátil znovu po čtyřech letech od příštího března, kdy končí mandát současné prezidentce Michelle Bacheletové. Ta mezi osmi kandidáty nynějších voleb nefiguruje.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že v nedělním kole vyhraje Piňera, který je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším mužem Chile. Otázkou pouze zůstává, zde překročí už v prvním kole padesátiprocentní hranici, nebo zda se bude muset 17. prosince konat druhé kolo.

Sedmašedesátiletý Piňera má z předchozího vedení země (2010-2014) pověst úspěšného lídra, který pozvedl chilskou ekonomiku. Na druhou stranu ale se ani on a jeho ministři nevyhnuli podezřením z korupce či střetu zájmů, což se ale, jak se zdá, tolik na hlasech voličů neodrazilo. Piňerovým vítězstvím by se potvrdil odklon jihoamerických voličů od levice, jako se to v posledních letech ukázalo například v Argentině či Peru, kde vyhráli pravicoví kandidáti Mauricio Macri a Pedro Pablo Kuczynski.

Na druhém místě v průzkumech veřejného mínění je před prezidentskými volbami v Chile známý sociolog a novinář Alejandro Guillier (64), který je v politice teprve tři roky jako senátor. Předtím byl tři dekády úspěšný v médiích jako novinář. Kandiduje jako nezávislý, do Senátu měl podporu sociálních demokratů.

Témata:  Chile volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy