Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu zdaleka nekončí, stále příliš nepokročila ani první fáze

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Göteborg/Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker doufá, že britští a evropští vyjednavači budou schopni najít shodu v první části rozhovorů o brexitu ještě před summitem Evropské unie v polovině prosince.

Při příchodu na dnešní sociální summit unie ve švédském Göteborgu ale Juncker zároveň upozornil, že v tomto ohledu ještě zbývá mnoho práce.

Na okraj dnešních diskusí se britská premiérka Theresa Mayová plánuje kvůli jednáním o britském odchodu z EU sejít s předsedou unijních summitů Donaldem Tuskem a některými předsedy vlád. Při příchodu na jednání v Göteborgu Mayová s novináři nepromluvila.

Například irský premiér Leo Varadkar ovšem při příchodu upozornil, že Dublin požaduje záruky ohledně toho, že na hranici mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne v důsledku brexitu nějaká nová infrastruktura a standardní hraniční kontroly.

"Nesmíme se vrátit k hranici, jak ji známe z minulosti. To chceme mít praktickým způsobem sepsané v závěrech z první fáze (brexitových rozhovorů)," upozornil Varadkar. Je třeba podle něj také zajistit, že po brexitu nevzniknou mezery v regulačních pravidlech, která mohou být v budoucnosti odlišná v Británii a v zemích Evropské unie. Tyto dvě věci je podle Varadkara pro Irsko zásadní zařadit do dohody o první fázi jednání o britském opdchodu z evropského bloku.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Brexit

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy