Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek byl v Silicon Valley. Podívá se i do továrny Elona Muska

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

San Francisco - Bělobrádek se byl podívat do Silicon Valley. Po návštěvě označil podporu inovací za investici do budoucího bohatství. Podívá se také do továrny Elona Muska.

Bělobrádek, který má ve vládě na starosti právě vědu, výzkum a inovace, je ve Spojených státech spolu s českými poslanci a předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem.

Silicon Valley a společnosti, které zde podnikají, určují podle Bělobrádka budoucí globální trendy v nejperspektivnějších oblastech průmyslu a technologií. „Jasně dokazují, že budoucnost patří inovacím s vysokou přidanou hodnotou lidské myšlenky a že podpora inovací je investicí do budoucího bohatství, do konkurenceschopné ekonomiky 21. století. A inovace vzejdou především z výzkumu a vývoje," řekl vicepremiér po setkání s českými podnikateli působícími v kalifornském středisku moderních technologií.

Vpr @PavelBelobradek během návštěvy #StanfordUniversity #IvyLeague pic.twitter.com/k2zj57k6Gl

— Věda výzkum inovace (@Vedavyzkum) 18. května 2016

 

Jednal také se zástupci společnosti Apple v Cupertinu a navštívil prestižní americkou Stanfordovu univerzitu.

Zamíři také do továrny Tesla, kterou vlastní vizionář Elon Musk. Taky ho čekají jednání na univerzite v Berkeley. Delegace má pak namířeno do Chicaga, napsal ČTK Radek Melichar z Bělobrádkovi kanceláře.

Bělobrádek také odmítl kritiku, která se objevila v médiích a která se týkala údajně vysokých nákladů na cesty do USA, kde je jako vicepremiér již počtvrté. Lidovec připomněl, že dvakrát byl součástí delegace, v jednom případě zastupoval premiéra a pouze jediná cesta byla samostatná. Za důvod své účasti na nynější cestě poslanců a podnikatelů, kterou pořádá sněmovna, označil podporu česko-amerických vztahů v oblasti vědy a výzkumu.

Na sociálních sítích se ho zastal také šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který ho na cestě doprovází. „Dnešní útok MF Dnes na Pavla Bělobrádka je ubohost. Pan vicepremiér dělá svou práci a dělá ji dobře..." vzkázal Hamáček ze Spojených států.

Témata:  Pavel Bělobrádek USA Elon Musk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.