Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Představitelé EU řeší na neformálním summitu pracovní trh

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Göteborg (Švédsko) - Představitelé členských zemí Evropské unie se dnes v jihošvédském Göteborgu na neformálním summitu EU radí, jak zlepšit přístup na pracovní trh, jak vytvořit spravedlivé prostředí pro zaměstnance a zaměstnavatele a jak se připravit na budoucí změny na pracovním trhu.

Česko zastupuje premiér Bohuslav Sobotka. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na úvod poznamenal, že uspořádat sociální summit trvalo 20 let.

Juncker, který je spolu se švédským premiérem Stefanem Löfvenem hostitelem dnešní vrcholné schůzky, připomněl, že na summitu o zaměstnanosti v Lucemburku v roce 1997 se členské státy dohodly, že budou sociální summity pořádat alespoň jednou ročně. "Trvalo to dvacet let," řekl o svolání dnešního summitu, jehož tématem je spravedlivé zaměstnávání a růst.

Löfven v zahajovacím projevu prohlásil, že prioritou jsou občané a jejich sociální zázemí. "Naše hospodářství a pracovní trh se zásadně mění a mění se i výzvy, kterým čelíme, proto je nutné hledat nové cesty," řekl švédský premiér. "A o tom bude tento summit jednat," dodal.

Dnešní jednání jsou rozdělena do tří skupin. Sobotka bude s kolegy z Finska, Polska, Malty, Španělska, Nizozemska, Rumunska a Chorvatska debatovat o problematice přístupu na pracovní trh, konkrétně o rovnoprávnosti mužů a žen nebo o tom, jaké kroky mohou jednotlivé státy či EU podniknout, aby podpořily vznik nových pracovních míst a aby co nejvíce usnadnily lidem vstup na trh práce.

Sobotka před začátkem summitu prohlásil, že by se rád zaměřil na výměnu zkušeností. Silnou stránku České republiky vidí v nízké nezaměstnanosti, která v Česku činí 3,6 procenta, což je nejméně v celé EU.

Témata:  EU Švédsko Summit EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy