Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská armáda hledá nové členy. V barech a kavárnách

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Ukrajinská armáda začíná trpět nedostatkem vojáků. Po nových rekrutech proto pátrá kde se dá. Na způsoby, jakými si vojsko pomáhá k posilám, upozornila ukrajinská redakce zpravodajské stanice BBC.

Návštěva nočního klubu v centru Lvova na západě Ukrajiny skončila pro tucet mladíků předáním povolávacího rozkazu do armády, která válčí v Donbasu na východě země s proruskými separatisty. 

Zamaskovaní ozbrojenci v neprůstřelných vestách počátkem měsíce udělali zátah v populární lvovské pasáži Kriva Lipa plné barů a kaváren, jejichž návštěvníci nakonec skončili u odvodu před vojenskou komisí. Podobná razie se ještě dříve odehrála i v kyjevském klubu Jugendhub a nedávno také v Ternopilu. Podle BBC jde tedy patrně o "promyšlenou taktiku".

Lvovský gubernátor akci podpořil. Noční podniky podle něj navštěvuje "zlatá mládež", která by "nejprve měla sloužit ve vojsku a až pak se bavit". Ombudsman naopak označil armádní akci za nezákonnou a postěžoval si generální prokuratuře, která dosud nereagovala. Armáda tak hodlá pokračovat v tom, co označuje za "předávání povolávacích rozkazů na veřejných místech".

"Děvčata nechali odejít, kluky až poté, co zkontrolovali jejich studentské indexy v nějaké databázi," vylíčila zátah návštěvnice baru Paradox ve vzpomínané lvovské pasáži.

"Nebyl to žádný zátah, nikdo nebyl zatčen, vše se velice přehání," tvrdil novinářům lvovský vojenský komisař Oleksandr Tiščenko. Podle něj šlo o policejní akci, přičemž policisté prý pátrali po imigrantech a až při kontrole dokladů zjistili, že mají co do činění s mladíky, kteří se vyhýbají odvodu do armády - a tak jich rovnou celý tucet předvedli před odvodní komisi.

Vše se tedy podle armády odehrálo v souladu se zákonem, podle kterého policisté - na rozdíl od vojáků - mají právo civilistům kontrolovat doklady.

Sami policisté ale armádní verzi popřeli. "Nepříliš chytří vojenští komisaři tvrdí, že prý dělají nábor do armády za pomoci policie. Taková tvrzení jsou nepřátelská provokace. Policie se nikdy neplete do věcí ozbrojených sil," zdůraznil náčelník ukrajinské policie Serhij Knjazev.

Ukrajinskou armádu má během podzimního odvodu doplnit asi 9000 nováčků ve věku od 20 do 27 let. Kvótu se prý podařilo naplnit ze tří čtvrtin, místy ale pracovníci vojenských velitelství podle BBC připouštějí, že vše je horší než dříve, a tak náčelníci musí postupovat "tvůrčím způsobem"

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy