Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zasahovala proti demonstrantům v Nairobi slzným plynem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ČTK/Profimedia

Nairobi - Nález čtyř mrtvých těl na ulici v chudinské čtvrti na okraji keňské metropole Nairobi vyvolal davové protesty obyvatel. Musela proti nim zasáhnout policie

Slum je jedním z ohnisek povolebních násilností v zemi po opakovaných prezidentských volbách z konce října. Policie použila k rozehnání rozlíceného davu slzný plyn, informovala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Těla čtyř obětí, tří mužů a jedné ženy, byla dnes ráno nalezena ve čtvrti Mathare. Mrtví jsou pravděpodobně oběťmi zločinu, spíše než etnického násilí, řekl na tiskové konferenci šéf nairobské policie Japheth Koome.

V části Nairobi vládne napětí od pátku, kdy nejméně pět lidí zemřelo při násilných střetech mezi policií a přívrženci opozičního vůdce Raily Odingy. Jeho stoupenci ho doprovázeli na cestě z letiště po Odingově příletu ze zahraničí, policie proti nim zakročila střelbou do vzduchu, slzným plynem a vodními děly.

Bývalý premiér Odinga byl na cestě ve Spojených státech a v Británii, kde hovořil o politickém chaosu v Keni. Tamní soud nejprve anuloval výsledky srpnových prezidentských voleb a poté se v říjnu konalo nové hlasování.

Ve volbách 26. října získala dosavadní hlava státu Uhuru Kenyatta při téměř 39procentní účasti přes 98 procent hlasů. Občanští aktivisté a někteří politici ale podali stížnost k nejvyššímu soudu, v níž poukazují na údajné podvody.

Témata:  Keňa

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy