Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opilý americký voják na Okinawě zabil muže, armáda zakázala svým příslušníkům alkohol

Strykery americké armády
Strykery americké armády
Foto: army.mil

Tokio - Armáda USA zakázala do odvolání konzumaci alkoholu všem svým vojákům sloužícím v Japonsku. Američtí vojáci na Okinawě mají také zákaz vycházet z kasáren. Jde o reakci na nedělní incident.

V neděli odpoledne zabil jednadvacetiletý voják 61letého Japonce, když silně opilý řídil kamion. Japonec jel v lehké dodávce. Podle policejního testu měl Američan v krvi trojnásobek množství alkoholu, které je v Japonsku řidičům povoleno.

Šéf vládního úřadu Jošihide Suga dnes řekl, že japonská ministerstva obrany a zahraničí důrazně požádala velení amerických sil v Japonsku i americké velvyslanectví o zvýšení disciplíny v amerických jednotkách. Americký velvyslanec William Hagerty se za incident omluvil.

Loni vznesl protest premiér Šinzó Abe u tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, když zaměstnanec americké základny zabil na Okinawě mladou japonskou ženu. Soud s tímto mužem ještě neskončil.

Přítomnosti americké armády na Okinawě je dlouhodobě příčinou kritiky ze strany obyvatel ostrova v okolí kasáren. Stěžují si na hluk, znečištění a také zvýšenou kriminalitu. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěno zhruba 30.000 amerických vojáků.

Témata:  U.S. ARMY Okinawa Japonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy