Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie musela zasahovat slzným plynem v Nairobi, při nepokojích zemřelo několik lidí

Vlajka Keni
Vlajka Keni
Foto: Pixabay

Nairobi - Keňský ústavní soud dnes potvrdil zvolení Uhuru Kenyatty prezidentem. Volby z 26. října neúspěšně napadli aktivisté za lidská práva a poslanec Harun Mwau, podle nichž nebylo hlasování v souladu se zákonem.

"Soud jednohlasně rozhodl, že stížnosti nejsou podložené. Výsledek prezidentských voleb z 26. října je tedy potvrzen," uvedl předseda šestičlenného ústavního soudu David Maraga.

Kenyatta získal v opakovaných volbách při téměř 39procentní účasti přes 98 procent hlasů. Říjnové volby se konaly poté, co ty původní ze začátku srpna označil soud za netransparentní v důsledku pochybení volební komise.

Opozice označila volby na sklonku října za podvod, její lídr Raila Odinga, který z opakovaného souboje o prezidentský úřad předtím odstoupil, ale sám stížnost nepodal.

Nejméně čtyři lidé byli podle policie zabiti v noci na dnešek při nepokojích, jež vypukly v nairobské slumu, Odingově baště. V pátek zemřelo nejméně pět lidí, když se policie pokoušela rozehnat příznivce opozice. Amnesty International a Human Rights Watch viní keňskou policii z nepřiměřeně tvrdých zásahů.

Témata:  Keňa Uhuru Kenyatta

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy