Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijměte víc uprchlíků, žádá OSN Japonsko

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Tokio - Japonsko patří k nejméně vstřícným zemím světa pro uprchlíky. V roce 2016 jich přijalo 28, přestože žádost o azyl podalo 10.091 běženců. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes vyzval Japonsko, aby přijímalo více žadatelů o azyl a pomohlo tak řešit globální krizi.

V Japonsku, kde se vysoce cení stabilita společnosti, vnímá řada obyvatel imigraci jako hrozbu pro bezpečnost i pro kulturní a etnickou jednotu země. Podle agentury Reuters přijalo Japonsko od roku 2008 jen 152 uprchlíků.

Japonsko je naopak známé jako jeden z hlavních mezinárodních dárců, kteří poskytují finance pro uprchlíky. I tyto příspěvky se ale podle UNHCR snižují. Zatímco před čtyřmi lety bylo Japonsko druhým největším světovým dárcem, loni skončilo na čtvrtém místě, když poskytlo 152 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

"Příspěvky vlády pro UNHCR od roku 2013 každým rokem o něco klesnou," prohlásil vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. "Požádal jsem vládu, aby zvážila skutečnost, že potřeby uprchlíků a vysídlených lidí stále rostou," dodal.

Témata:  Japonsko uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy