Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům žádá nejvyšší soud, aby úplně odblokoval migrační dekret

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Bílý dům podal žádost k nejvyššímu soudu, aby zcela odblokoval dekret prezidenta Donalda Trumpa, který znemožňuje vstup do USA občanům několika převážně muslimských států. Podle názoru federálních soudců je Trumpovo rozhodnutí protiústavní, protože prezident prý neprokázal, že by národní bezpečnost bez tohoto zákazu nebylo možné zajistit.

Trump letos v září vydal takzvané exekutivní nařízení, jímž zakázal vydávání víz občanům osmi států - Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie, Severní Koreje a Venezuely. Prezidentské nařízení ale narazilo na tvrdou kritiku, která v několika případech přerostla v soudní žaloby.

Verdikt o zablokování, který padl nejprve na Havaji v polovině října, nabyl okamžité platnosti na celém území USA. Migrace z KLDR a Venezuely se ale netýkal, protože platnost této části Trumpova příkazu soudy nezpochybnily.

Bílý dům na rozhodnutí soudu nižší instance reagoval odvoláním, kterému odvolací soud v Kalifornii vyhověl. Do USA tak nyní nejsou vpouštěni přistěhovalci z Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Sýrie, pokud nemají "vazbu" na Spojené státy. Takovou vazbou mohou být úředně zdokumentované rodinné vztahy či součinnost s některou americkou institucí, například vzdělávacího charakteru. Rozhodnutí odvolacího soudu je předběžné.

Trumpova administrativa proto nyní podle agentury AP požádala nejvyšší soud USA o úplné odblokování dekretu. Pokud by soud žádosti vyhověl, byl by dekret plně platný i po dobu trvání odvolacího řízení. Řádné odvolací líčení nařídil podle dřívějších informací kalifornský soud na 6. prosince, kdy chce vyslechnout argumenty obou stran.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy