Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se v Soči setkal s Asadem, poblahopřál mu k úspěchům v boji proti terorismu

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Moskva/Damašek - Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí v Soči setkal se svým syrským protějškem Bašárem Asadem. Shodli se, že vojenská operace v Sýrii se chýlí ke konci, a zdůraznili nutnost zahájení politických jednání o budoucnosti této blízkovýchodní země.

Putin poblahopřál Asadovi k úspěchům v boji proti terorismu. K jeho úplné porážce má podle něj Sýrie blízko. Po skončení bojů je však důležité zajistit mírové uspořádání země, řekl podle Kremlu ruský prezident Asadovi. Putin také vyzdvihl přínos jednání v kazašské metropoli Astaně, která podle něj "zahájila hluboký dialog se syrskou opozicí".

"Myslím, že terorismus je všeobecný problém a k jeho úplné porážce je třeba ještě mnoho udělat. Pokud ale jde o naši spolupráci v boji proti terorismu v Sýrii, vojenská operace se blíží ke svému závěru," řekl Putin.

Asad podle Kremlu Rusku poděkoval za vojenskou i politickou pomoc a požádal, aby Moskva Sýrii podpořila v úsilí zamezit cizím mocnostem v zasahování do vnitřních záležitostí jeho země. Damašek má podle syrského prezidenta "po porážce teroristů" zájem na zahájení politického dialogu. Asad také prohlásil, že "civilisté, kteří byli nuceni odejít, se nyní mohou vracet domů".

Ruské sdělovací prostředky označují Asadovu asi čtyřhodinovou návštěvu Ruska jako pracovní. Konala se v pondělí večer, ale média o ní začala informovat až dnes. Putin syrského prezidenta představil vedení ruského ministerstva obrany a generálnímu štábu armády, které je rovněž v Soči a jedná o vojenských záležitostech.

Putin plánuje o Sýrii hovořit ve středu mimo jiné s prezidenty Turecka a Íránu. "Hlavní otázkou je politický proces, který bude zahájen po porážce terorismu, očekáváme, že to pomůže najít dlouhodobé řešení syrské krize," řekl Putin. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov potvrdil, že Putin dnes bude telefonicky hovořit o Sýrii také s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Témata:  Vladimír Putin Bašár Asad Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy