Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská média: Zeman je nejvíce proruský státník v Evropě. Jeho cestě budou dominovat sankce

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: unmultimedia.org

Moskva - Ruská média se dnes mimo jiné věnují návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana. Některé komentáře ho označují za nejvíce proruského státníka v Evropě a zmiňují jeho nesouhlas s protiruskými sankcemi.

Ruské vysílání Rádia Svoboda citovalo slova politologa Ivana Preobraženského, že role Miloše Zemana v českém státním uspořádání je velmi omezená. "Zeman šíří myšlenky, o nichž se nezmiňuje žádný evropský politik. Snaží se nastolit takovou cestu řešení konfliktů kolem Krymu, která by byla Rusku výhodná. V Kremlu velmi dobře vědí, že český prezident doma nehraje významnou roli, protože Česko je parlamentní republika," uvádí politolog.

Agentura RIA Novosti připomněla, že Zeman v minulosti nejednou vyzval ke zrušení protiruských sankcí Západu, které označuje za vzájemně nevýhodné. Dával najevo, že v této otázce počítá s aktivní pomocí Andreje Babiše, který se snaží sestavit novou vládu.

Televizní kanál ruských nacionalistů Cargrad v komentáři uvedl, že Zemanova cesta do Ruska je nepochybně součástí jeho kampaně k lednovým prezidentským volbám. Dnešní setkání s Putinem podle něj přinese Zemanovi v ČR politické body.

Server Gazeta napsal, že o reciproční návštěvě Putina v Praze se v současnosti nejedná. "Je ale jasné, že taková návštěva by se mohla uskutečnit až po březnu 2018, kdy se v Rusku uskuteční prezidentské volby," uvedla Gazeta.

Témata:  Miloš Zeman Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy