Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara zakázala společenské akce homosexuálů, prý pro dobro obyvatel

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Ankara - Turecké hlavní město Ankara zakázalo veškeré kulturní a společenské akce lesbičkám, gayům, bisexuálům a transsexuálům včetně takových, jako veřejné promítání filmů, výstavy nebo pochody. Zákaz platí podle prezidentské kanceláře proto, aby se předešlo bezpečnostním rizikům. Na svých stránkách to oznámila agentura Reuters.

Tento krok prohlubuje znepokojení ohledně lidských práv v Turecku a bude nejspíš interpretován jako snaha o posílení moci prezidenta Recepa Erdogana jeho strany AKP.

"Počínaje 18. listopadem 2017, s ohledem na citlivost naší společnosti, jsou veškeré akce skupin LGBT, jako jsou kina, divadla, rozhovory,  výstavy a shromáždění, až do odvolání v naší oblasti zakázány," píše se v oficiálním prohlášení ankarského guvernéra.

V prohlášení se píše, že se při takových akcích může potkat řada skupin, které mezi sebou "budou na veřejnosti filtrovat nenávist a násilí" a zákaz je tedy pro zachování bezpečí na veřejnosti.

Ankarští představitelé už dříve zakázali Festival německých gay filmů, který se měl uskutečnit minulý čtvrtek. I tehdy byla hlavním důvodem obava o bezpečnost.

Není to ovšem první takový zákaz v Turecko. Istanbul už dva roky za sebou zakazuje pochody gayů. Na rozdíl od mnoha jiných muslimských zemí sice není homosexualita v Turecku zločinem, nicméně společnost je vůči ní nepřátelská.

Témata:  Turecko gayové lesby homosexuálové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy