Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Zimbabwe Mugabe odstoupil z funkce, poslanci přímo v parlamentu oslavovali

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Prezident Zimbabwe Robert Mugabe dnes odstoupil ze své funkce. Prezidentem byl téměř 30 let, a to od prosince 1987. Předtím byl sedm let premiérem. Zemi fakticky vedl 37 let, a to od svržení bělošské nadvlády v roce 1980.

Mugabe tak učinil v den, kdy poslanci zimbabwského parlamentu zahájili proces jeho odvolání, uvádí agentura Reuters. Jeho abdikaci oznámil předseda Národního shromáždění Jacob Mudenda poté, co od odstupujícího prezidenta obdržel rezignační dopis.

Mudenda přerušil rozpravu o sesazení prezidenta a oznámil, že se nyní vedou přípravy k zvolení nové hlavy státu. Podle Mudendy by nový prezident měl být ve funkci do středy. Mugabe ve svém dopise se prý nezmínil o tom, kdo jej v čele země nyní zastupuje.

Po vyslechnutí zprávy poslanci v parlamentu bouřlivě oslavovali. Tisíce lidí také zaplnily ulice metropole Harare, kde znělo troubení klaksonů. Několik oslavujících třímalo plakáty s fotografiemi šéfa armády Constantina Chiwengy a bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwy, jehož sesazení v tomto měsíci podnítilo armádu k provedení faktického státního převratu.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy