Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zraněný severokorejský voják se probral

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Voják, kterého minulý týden při dezerci ze Severní do Jižní Koreje postřelili jeho kolegové, je při vědomí. Informoval o tom zpravodajský server BBC. 

Severokorejští vojáci na zběha vystřelili zhruba 40 ran a nejméně pětkrát jej zasáhli. Muž chtěl minulé pondělí přejet autem demilitarizované pásmo na hranici KLDR a Jižní Koreje. Auto ale mělo poruchu a muž z průmyslové zóny v pásmu dál na jih běžel. Severokorejci na něj začali střílet a on na jihokorejské straně pásma zkolaboval.

Jihokorejští vojáci ho našli pod listím. „Máme za to, že ty hlavní život ohrožující chvíle už (voják) překonal," citovala jihokorejská tisková agentura Jonhap zdroj z vlády. Severokorejec si prý vyžádal televizi a dívá se na jihokorejské filmy.

Voják podle zdravotníků utrpěl trauma. „K posílení (pacientovi) psychické vyrovnanosti byla na stěnu pověšena jihokorejská vlajka," uvedla agentura Jonhap. Zběh byl od té doby v bezvědomí a jihokorejští lékaři později uvedli, že jeho trávicí trakt je zamořen množstvím parazitů. Zdravotní stav dezertéra přičítají problémům s výživou a hygienou, s nimiž se izolovaná KLDR desítky let potýká.

„Za 20 let lékařské praxe jsem nic takového neviděl," řekl jihokorejský lékař I Kuk-čong. Nejdelší červ, který byl vytažen ze střev Severokorejce, měřil 27 centimetrů.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy