Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zkritizoval už i FICO, vadí mu rozhodování o sídle agentur EU

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico kritizoval velké země Evropské unie. Vadí mu jejich přístup při rozhodování o přemístění dvou unijních agentur kvůli brexitu.

O sídlo Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) se neúspěšně ucházela Bratislava, Praha zase neuspěla v klání o Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Obě instituce se po odchodu Británie z evropského bloku přestěhují do západních zemí EU. Česko i Slovensko přitom spoléhaly na princip zeměpisné vyváženosti, podle něhož měla být alespoň jedna z agentur umístěna mimo západní část EU.

"Byla jasně nastavena kritéria, jak se budou přemísťovat agentury z Británie do Evropy. Tato kritéria byla absolutně ignorována. Velcí hráči si udělali s malými hráči, co chtěli. Je to zcela jasné, jsou to věci, které budou nadále rozdělovat Evropskou unii," řekl Fico.

Podle slovenského premiéra se podobný přístup týká i záměru rozšířit přepravní kapacity plynovodu Nord Stream, který přivádí plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

"Hráči, kteří ho chtějí, nehledí na nic. Je jim naprosto jedno, jaká jsou kritéria. Mají svůj strategický cíl a nehledí na to, zda Slovensko nebo jiná země budou tímto projektem postiženy," řekl Fico.

Vyzval také EU k obezřetnosti při stanovování cílů v ekologii. "Vyvíjení nepřiměřeného tlaku na snižování emisí v ocelářském a automobilovém průmyslu příliš rychlou cestou nás konfrontuje s poklesem přidané hodnoty, s čímž nemůžeme souhlasit," řekl dnes Fico na konferenci o moderních trendech v evropské energetice.

Slovensko má podle Fica v unii sedmou nejvyšší energetickou náročnost, což souvisí se strukturou průmyslu.

"Dnes se Evropská unie postavila do role jakéhosi energetického lídra. Současně chceme být lídry v oblasti ochrany životního prostředí. Někdy se mi zdá, že všechny tyto cíle se nedají sloučit. Doba ukáže, zda jsme inspirativní, nebo zda děláme věci, které nás v dlouhodobém horizontu poškodí," uvedl Fico.

Témata:  Slovensko Robert Fico EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy