Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František se setká s šéfem barmské armády a Rohingy

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán/Neipyijto - Papež František se během cesty do Barmy setká i s vrchním velitelem barmské armády a posléze v Bangladéši se zástupci rohingských uprchlíků.

O rozšíření programu návštěvy Barmy a Bangladéše, kterou papež vykoná příští týden, dnes informoval mluvčí Vatikánu Greg Burke. Papež svůj program upravil na základě rad rangúnského arcibiskupa.

Rangúnský arcibiskup Charles Bo papeži v sobotu během schůzky ve Vatikánu poradil podle agentury AFP tři věci: nepoužívat slovo "Rohinga" zapovězené buddhistickou většinou země a mluvit spíše o "muslimech z Arakanského státu", zařadit do programu diskrétní setkání s vrchním velitelem barmské armády a uspořádat mezináboženské setkání. František na základě rad arcibiskupa svůj program uzpůsobil.

S generálem Min Aun Hlainem se rozhodl sejít i proto, že tažení proti Rohingům v Aranském státě na severu Barmy se podle Vatikánu uskutečňuje v režii armády, a nikoli civilní vlády v čele s Do Aun Schan Su Ťij, napsala agentura AP. Generál setkání, které se uskuteční 30. listopadu v Rangúnu, potvrdil.

V bangladéšské metropoli Dháce František 1. prosince v rámci mezináboženského setkání vyslechne svědectví "malé skupiny" rohingských uprchlíků. Mluvčí Vatikánu neupřesnil podle jakého klíče budou zástupci této muslimské menšiny vybráni.

Témata:  Papež František Barma

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy