reklama

Hovořil mimo jiné o tom, že existovaly plány na jeho zabití, což jej přinutilo poté, co byl odvolán z funkce viceprezidenta 6. listopadu, urychleně opustit zemi.

"Přesně před 16 dny jsem dostal dopis, který mě vyhazoval z vlády Zimbabwe coby viceprezidenta. Do dvou hodin jsem byl informován o plánech na odstranění mé osoby," citoval Mnangagwu zpravodajský web BBC. "Tentokrát jsem si řekl: 'Neměl bych čekat, až mě odstraní.'," dodal v odkaze na incident ze srpna, kdy se politika údajně snažil někdo otrávit.

V uplynulém týdnu, kdy armáda převzala kontrolu nad zimbabwskými úřady a držela prezidenta Roberta Mugabeho v domácím vězení, byl prý Mnangagwa s generály neustále v kontaktu. V pátek se má i za jejich podpory dosavadní šéf zimbabwské bezpečnosti stát novým prezidentem. Mugabe rezignoval v úterý po téměř 40 letech u moci.

"Lidé promluvili. Hlas lidu je hlasem Boha," řekl Mnangagwa za bouřlivých ovací několikatisícového davu v metropoli Harare. "Dnes jsme svědky nově se rodící demokracie. (...) Chceme mír, chceme v naší zemi práci, práci, práci," uvedl. Následně požádal o spolupráci všechny obyvatele Zimbabwe a také celý africký kontinent.

Zatímco mnoho lidí v Zimbabwe slaví poslední události s vidinou lepších zítřků, světová média varují, že na dosavadní realitě masové korupce, chudoby a autoritářského vedení se nemusí mnoho změnit. "Převrat nejspíš nepředznamená novou, demokratickou éru," řekla webu americké televize CNBC politická analytička společnosti AKE Alisha Patelová.