Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polákům se zpátky do vlasti nechce, domů posílají i méně peněz

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Ačkoli se Polsku ekonomicky daří, většina emigrantů návrat neplánuje. Dalším znepokojivým signálem je nižší objem vydělaných peněz, které migranti posílají do Polska. Vyplynulo to ze studie, kterou zpracovala pracovní agentura Work Service a z které cituje polský deník Gazeta Wyborcza.

Míra nezaměstnanosti v Polsku je na rekordním minimu 6,6 procenta, mzdy rostou a na pracovním trhu začínají chybět pracovní síly.

Agentura se nedotazovala přímo migrantů, ale jejich rodin. Na otázku, zda příznivá situace na polském pracovním trhu podle jejich názoru přiměje migranty k návratu, odpovědělo kladně jen 36,4 procenta příbuzných. Ještě méně, 12,2 procenta, pak uvedlo, že jejich blízcí v cizině takové plány skutečně mají. Celých 56,5 procenta z celkem 636 dotazovaných Polek a Poláků se nedomnívá, že by lepší situace na polském pracovním trhu mohla jejich rodinné příslušníky motivovat k návratu.

Na výrazném snížení převodů peněz z Británie do Polska se podepsal pokles kurzu britské libry v důsledku brexitu, klesají ale i převody z jiných zemí. Podle údajů polské centrální banky poslali polští pracovní migranti v letošním druhém čtvrtletí do Polska 3,9 miliardy zlotých (23,5 miliardy Kč), což je o 1,7 procenta méně než ve stejném období loni a o 2,6 procenta méně než před dvěma lety.

Podle Macieje Wituckého z Work Service je to dáno tím, že se části migrantů podařilo v novém prostředí zakořenit, a vazby na Polsko se tak rozvolňují.

Ze zhruba 2,5 milionu Poláků, kteří odešli za prací do ciziny, jich nejvíce, a to 788.000, žije podle údajů polského statistického úřadu v Británii. Následuje Německo se 687.000, Nizozemsko (116.000) a Irsko (112.000). Loni vyjelo mimo zemi za prací 118.000 Poláků.

Témata:  Polsko migrace EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy