Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko chce tak zastavit migraci, pošle miliardy na rozvoj východu EU

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern - Švýcarská vláda pošle do kohezního fondu EU v následujících deseti letech 1,3 miliardy franků (28,5 miliardy korun). Peníze mají podpořit rozvoj členských zemí v její střední a východní části včetně Česka.

Oznámila to dnes švýcarská prezidentka Doris Leuthardová, která se v Bernu sešla s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Podle agentury AP chce Bern zlepšením kvalifikace a snížení nezaměstnanosti mladých mimo jiné omezit imigraci ze zemí střední a východní části EU. V poslední době začaly narůstat především počty přicházejících Bulharů a Rumunů.

Finanční prostředky poplynou z alpské konfederace do zemí, které do EU vstoupily v roce 2004, 2007 a 2013, tedy i do České republiky. Bern už v minulosti do podobného kohezního fondu na rozvoj méně vyvinutých zemí přispíval.

Evropská unie v současnosti se Švýcarskem jedná o uzavření rámcové smlouvy, která by nahradila více než stovku bilaterálních dohod. Švýcarsko není členem EU, evropská osmadvacítka je pro něj ale klíčovým partnerem nejen v oblasti obchodu.

Ve vztazích mezi EU a Švýcarskem panovalo napětí od roku 2014, kdy Švýcaři v referendu schválili omezení imigrace platné i pro občany EU. Vláda výsledek referenda do zákona promítla nakonec jen částečně, aby zachovala svobodu pohybu upravenou dohodami s osmadvacítkou. Podle Leuthardové se do vzájemných vztahů vrátila "pozitivní dynamika".

Témata:  Švýcarsko EU Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy