Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Luhansku se komplikuje. Nikdo neví, co se děje

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev/Moskva - Šéf samozvané Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny Igor Plotnickij dnes v proruské povstalecké televizi obvinil sesazeného ministra vnitra Igora Korneta z pokusu o násilné převzetí moci a vyzval k vyřešení situace zákonnou cestou.

Ruský deník Novaja gazeta dnes mezitím napsal, že Plotnickij uprchl do Ruska. Zda tomu tak skutečně je, ale oficiálně známo není. Kreml se dosud k dění v Donbasu nevyjádřil, naopak Kyjev hovoří o vyřizování účtů mezi separatisty.

Zatímco ještě v úterý Plotnickij hovořil o tom, že má situaci pod kontrolou a brzy konflikt vyřeší, nyní se z dostupných zpráv zdá, že Luhansk ovládl Kornet. Toho očividně podpořily i ozbrojené složky sousedního samozvaného povstaleckého státu Doněcké lidové republiky.

Plotnického osud znám není, ale odchod do Ruska popřel již ve středu. Dnes pak v televizním projevu vyzval k vyřešení krize diplomatickou cestou na základě práva.

Kornet byl z funkce ministra vnitra odvolán na počátku týdne, dobrovolný odchod ale odmítl a do Luhanska povolal své ozbrojence, kteří obsadili centrum města. Kornet akci označuje za tažení proti ukrajinským diverzantům, naopak Plotnickij ji považuje za puč.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Luhanská lidová republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy