Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman uctil památku československých legionářů. Přisluhovači fašistů, kritizují komunisté

Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Jekatěrinburg - Prezident Miloš Zeman dnes v uralském Jekatěrinburgu uctil památku československých legionářů, kteří ve městě a jeho okolí padli v letech 1918-19 v bojích s Rudou armádou. Péče o památníky československých legionářů, kteří jsou dodnes v Rusku kvůli spojenectví s protibolševickými oddíly bělogvardějců často nazýváni "Běločeši", naráží na řadu problémů.

Zeman položil věnec k památníku na místním Michajlovském hřbitově, kde pomník stojí od roku 2008. Jeho vztyčení částkou 3,5 milionu korun financovala plně česká strana, Rusko se na udržování československých vojenských památníků finančně nepodílí.

Legionáři, kteří při poválečném odjezdu z fronty ovládli obrovské území podél Transsibiřské magistrály, zaútočili na Jekatěrinburg ovládaný bolševiky 25. července 1918 a o den později město obsadili. Jekatěrinburg se pak stal místem dislokace početných československých jednotek. V létě 1919 po úporných bojích region zpět dobyli bolševici.

Nemálo československých legionářů během bojů o Jekatěrinburg padlo nebo zemřelo na následky zranění. Na Michajlovském hřbitově bylo pochováno kolem 400 Čechů a Slováků. Po evakuaci československých jednotek a obsazení města Rudou armádou byly všechny pomníky a hroby zničeny.

Týden před útokem legionářů na Jekatěrinburg bolševické komando v obavě před zásahem československých jednotek vyvraždilo carskou rodinu internovanou v místním kupeckém domě.

Velká část ruské veřejnosti považuje československé legionáře za interventy, ruští komunisté je označují za "přisluhovače fašistů". V povolžské Samaře například česko-ruskou dohodu o udržování památníků místní zastupitelstvo už pět let prakticky sabotuje. Ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij řekl, že samarský problém by už měl být vyřešen.

České ministerstvo obrany liknavý přístup ruských úřadů opakovaně kritizuje, část ruských historiků varuje před českou odvetou. Samarský pomník by měl stát v příštím roce, kdy by měly být v Rusku při příležitosti stého jubilea Československa obnoveny desítky dalších pomníků. Nové památníky stojí už kromě Jekatěrinburgu v Nižním Tagilu, Buzuluku, Čeljabinsku nebo uralském Kunguru.

Témata:  Miloš Zeman Rusko historie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy