Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důsledek blokády: V Jemenu dochází pohonné hmoty, problém je i s léky

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Saná – Agentura Reuters s odvoláním na zprávu Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) uvádí, že zásoby pohonných hmot v Jemenu zřejmě v nadcházejícím týdnu dojdou. Největší společnosti, které je dovážení, prý už nebudou do konce tohoto týdne schopny zásobovat místní spotřebitelský trh.

Kromě pohonných hmot Jemen potřebuje také potraviny a léky. Hrozí, že se znovu začne šířit cholera, jíž se za uplynulý rok nakazilo na 900.000 lidí

Koalice pod velením Saúdské Arábie, která v Jemenu bojuje na straně vlády proti šíitským povstalcům a která na zemi uvalila dopravní blokádu, oznámila, že umožní OSN dopravit do Jemenu humanitární pomoc. Lodě s pomocí však stále čekají na povolení k zakotvení.

Rijád rozhodl začátkem listopadu o uzavření všech přístupových tras do Jemenu přes letiště a přístavy ovládané povstalci. Mělo to zabránit jejich dalšímu vyzbrojování z Íránu. Důvodem byl raketový útok na letiště u Rijádu 4. listopadu, který musela zneškodnit saúdskoarabská protivzdušná obrana. Podle Rijádu nese za útok odpovědnost Írán, který rakety jemenským povstalcům dodává.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie pohonné hmoty

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy