reklama

"Po 21. prosinci odstraníme jejich autoritářské drápy, jimiž drží Katalánsko," prohlásil Puigdemont, který nyní čeká na rozhodnutí belgického soudu o vydání do Španělska k trestnímu stíhání.

Madrid koncem října převzal dočasně přímou správu nad Katalánskem kvůli snahám katalánského vedení o nezávislost regionu. Sesazené katalánské ministry španělská prokuratura obvinila ze vzpoury, za což jim hrozí až 25 let vězení. Osm exministrů je už ve vazbě.

"Zatímco takoví, jako je místopředsedkyně (španělské vlády) Soraya Sáenzová a ústavní soud, říkají ´stát jsem já´, já navrhuji vrátit moc lidem," řekl Puigdemont v Bruggách za přítomnosti několika desítek jeho volebních kandidátů a tří desítek novinářů.

Expremiér vyzval Katalánce, aby šli k volbám a vsadili na jeho "naději" proti "inženýrství strachu", které podle něj používá trojice stran: lidovci, socialisté a Ciudadanos. Tyto tři strany před měsícem ve španělském Senátu hlasovaly pro omezení autonomie Katalánska.

"Nazývají nás kriminálníky, protože plníme mandát katalánského lidu," řekl také Puigdemont. Znovu připomněl, že separatistické strany vyhrály předchozí regionální volby v Katalánsku v září 2015.