Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Libye se potopily lodě s uprchlíky. Nejméně 31 jich utonulo, dalších 200 zadržela hlídka

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis - Libyjská pobřežní stráž dnes nalezla 31 těl migrantů ze dvou potopených plavidel směřujících do Evropy. Mezi mrtvými bylo i několik dětí. Při zásahu hlídka zadržela na 200 běženců, které odvezla zpět do přístavu v Tripolisu.

Pobřežní stráž zasahovala několik desítek kilometrů východně od metropole a na místo dorazila v okamžiku, kdy už se první loď migrantů potápěla.

"Člun byl pod vodou a oni byli rozeseti po moři, snažili se plavat zpátky ke břehu. Bylo tam asi 60 lidí, které se nám podařilo zachránit, protože se drželi zbytků lodi," popsal několikahodinovou operaci jeden z velitelů pobřežní stráže. Z druhé lodě pak jeho muži zajistili dalších 140 osob.

Podle pobřežní stráže nyní panují pro plavbu přes Středozemní moře příznivé povětrnostní podmínky. I přes značný meziroční pokles počtu cest z Libye k evropským břehům je severoafrická země stále hlavním východiskem migrantů. Pašeráci jimi často přeplní zchátralá plavidla, která často svou cestu nedokončí.

Libyjská pobřežní stráž letos za podpory Evropské unie zintenzivnila dohled nad svými vodami a stále více migrantů vrací zpět do Libye. Ti tam však přežívají v nelidských podmínkách. Americká televize CNN v dokumentu starém dva týdny zachytila místní systém údajného zotročování uprchlíků směřujících do Evropy, kteří jsou prý předmětem dražeb.

Témata:  uprchlíci Libye otroctví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy